In februari begon ik met mijn stage bij Human Security Collective, nu 6 maanden later deel ik in deze blog graag mijn terugblik op deze ervaring. Toen ik voor mijn opleiding Toegepaste Psychologie een stageplek ging zoeken, wist ik dat ik iets wilde doen in de richting van radicalisering en extremisme. Het was, en is, een onderwerp dat mijn interesse trok, maar binnen mijn opleiding was er weinig ruimte om hier verder mee aan de slag te gaan. Graag wilde ik dus mijn stageperiode doorbrengen bij een organisatie die zich hier mee bezig houdt. Nadat ik meerdere keren een ‘nee’ terugkreeg, mede omdat het onderwerp te precair is voor stagiaires, werd ik via een gastles geïntroduceerd aan Human Security Collective, en mogelijkheden voor stage bij deze organisatie. In deze gastles werd verteld over het werk van Human Security Collective en werd ook het EU Horizon 2020 PARTICIPATION project benoemd, dat gaat over radicalisering en extremisme. Deze stageplek was precies wat ik zocht en nadat ik mijn motivatie gemaild had, kreeg ik de kans om hier aan de slag te gaan. Deze kans greep ik met beide handen aan en achteraf gezien is dat een hele goede keuze geweest.
Wat me in het begin meteen opviel is de openheid van het team van Human Security Collective, ik werd met open armen ontvangen en voelde mij meteen welkom. Daarnaast voelde ik mij ook niet echt meer een stagiaire, meer een collega. Mijn mening, opvatting en inzicht werd altijd gevraagd en werd ook altijd serieus genomen. Hierdoor voelde ik mij al snel een onderdeel van het team.
Binnen mijn stage liep ik mee in het Inclusive Leadership team, waarbij ik hielp met het EU Horizon 2020 PARTICIPATION onderzoek. Dit onderzoek richt zich op het voorkomen van extremisme, radicalisering en polarisatie wat kan leiden tot geweld, door het maken van effectiever beleid en interventies in het onderwijs. Hierbinnen heb ik meerdere analyses uitgevoerd en interviews gedaan met jongerenwerkers, de gemeente, docenten en andere professionals.
Daarnaast werkte ik mee in het Time 4 Your Future project (T4YF). T4YF is bedoeld voor diverse jongeren tussen de 15 en 27 jaar. Sommige van hen volgen een opleiding, anderen zijn bijvoorbeeld uitgevallen in het onderwijs en kunnen een steuntje in de rug gebruiken. Het doel is dat deze jongeren gedurende zes maanden, één dagdeel per week gaan besteden aan vrijwilligerswerk. Hier worden zij op voorbereid door middel van verschillende skillstrainingen en inspiratiesessies. Binnen T4YF kreeg ik de kans om te helpen in de begeleiding van studenten, daarnaast heb ik trainingen gegeven over constructieve feedback en waarderend luisteren. Door het geven van deze trainingen heb ik voor mijzelf het plezier hierin weer teruggevonden. Het was mooi om te zien dat studenten echt iets konden meenemen vanuit de trainingen. Daarnaast kreeg ik vanuit HSC ook de kans om mijn kennis over Deep Democracy te vergroten door een training hierover te volgen bij Perspectivity en heb ik hierin mijn certificaat mogen behalen.
Binnen mijn stage ben ik in meerdere opzichten gegroeid en heb ik mijn gestelde doelen behaald, maar hetgeen dat mij het meest geleerd heeft is het werken in de praktijk. Voorheen zag ik mijzelf nooit als een ‘professional’. Ik ben nog een student en had niet echt het gevoel dat ik een grote bijdrage kon leveren. Binnen mijn stage heb ik ervaren dat mijn kennis en ervaring ook van waarde is en ben ik erachter gekomen dat ‘professional’ zijn niet iets is wat je behaald door middel van een diploma. Ik heb de ruimte en tijd gekregen om mijzelf te ontwikkelen en te leren en ik kom steeds dichter bij wie ik kan zijn als professional in dit werkveld. Daarbij heeft deze stage mij enorm geholpen.
Ik kijk met een tevreden gevoel terug op de afgelopen zes maanden. Naast dat ik blij ben met mijn geleerde lessen, weet ik dat ik ook echt iets heb bijgedragen en meegegeven aan de organisatie, het onderzoek en de studenten die ik mocht trainen voor het T4YF project.